JØRUN BØGEBERG – High and Lowsome
High & Lowsome er mitt 4. solo-album. Albumet består hovedsaklig av små snutter skrevet for det som har vært mitt hovedinstrument de siste 25 år, en Fender Bass VI (6 strengs bass), og framført solo. I tillegg er det en suite i to deler skrevet for et 8 strengs instrument som jeg kaller for ElDola, spesialbygd for meg av Odd Helge Listerud.  Dette har også en særegen klang som jeg er i startgropa med å rendyrke. Albumet er hovedsaklig innspilt i Aas krk på Toten, og består av originale komposisjoner pluss et Preludium av Francisco Tarrega (1852-1909) og Paal Waaktaars Hunting High And Low. High & Lowsome er foreløpig kun utgitt på CD som distribueres av Basstard Music og selges på postordre via facebook og andre sosiale medier. 


JØRUN BØGEBERG – POTET

Dette er Jørun Bøgebergs 3. Soloplate, og den første med norske tekster. “ …. Jeg skulle vært poet, men så ble jeg en potet …” . Ca 90 % av sangene er skrevet av JB selv, en av tekstene er av Ingvar Hovland og en sang om Asbjørn Sauesankar er skrevet av Geir Lystrup. Her er barnslige sanger for voksne og voksne sanger (for barn ?), “brukskunst” i form av bordsangen “Trall For Maten”, nyinnspilling av den late låta fra 80-tallet “Slaraffenliv”, ordspillsanger som “Bassoversveis”, nattasanger “Vil Ikke Sove” og “Fall Til Ro” osv. Denne plata er helt sikkert umulig å sette i musikalsk bås, men hovedingrediensen her er Jørun´s særegne spill på en 6 strengs Fender VI bassgitar, hverdagslig poesi framført med et par uberegnelige stemmebånd, oppbacket av en leken trio med gitaristen Nils Einar Vinjor og trommeslager Trond Augland. Gjesteinnslag fra Eivind Aarset, Terje Kinn og Rune Glimsdal forekommer også på enkelte låter.


Songs from the pocketfra 1996 er første solo-album , en samling sanger/musikalske episoder samlet gjennom i mine mangfoldige og sammensatte lommer, gjennom en lang reise i varierte musikalske landskaper. Bitene i puslespillet er satt sammen av demotapes fra porta-studio tider som er dumpet videre til bredere båndbredde. Det meste er innspillt på en Tascam 8 spors taperecorder () , dumpet til 24 spors 2” tape på Musikkloftet i Oslo og mikset i Studio 1 med Truls Birkeland (except Place In Your Heart, innspillt og mikset i Tomtom Studio i Larvik.)

På "Songs From The Pocket" har jeg forsøksvis åpnet opp mitt eget hjerte , søkt og sortert impulser fra mange inspirasjonskilder og kommet ut med noe som vanskelig kan kan beskrives med en enkel merkelapp. Her finnes country/roots-influerte sanger, rockete og småfunky sanger, sarte og lavmælte sanger, noen med skarpe kanter og noen som dyrker det myke og vakre. Lydbildet domineres av strenger med mange klanglige nyanser og det vokale uttrykket framhever hver enkelt sang sin særegne identitet.
Små visittkort fra venner og kollegaer med gjennomtenkt funksjon krydrer platen. Det være seg fra strengister som Tor Inge Rishaug, Geir Sundstøl, Børge Petersen-Øverleir, Knut Reiersrud og Terje Kinn, rytmeinnovatører som Rune Arnesen, Anders Engen, Per Hillestad og Egon Olsen, en duett-aktig vokal-dialog med Lynni Treekrem og også stemmeinnslag fra Deb Girnius, Carsten Loly, Renè Andersen og et aldri så lite drypp fra Morten Harket.
Men alt i alt er dette mitt eget album, jeg har komponert, arrangert og produsert selv og "Songs From The Pocket" er blitt et personlig dokument som avspeiler en allsidig musiker og musikkskaper.
CD`en ble utgitt av Norsk Plateproduksjon/BMG 19. august 1996.
Det finnes en artikkel i bladet ”Musikk-praksis” (6/96) hvor jeg detaljert beskriver unnfangelsen og fødelsesprosessen av hver enkelt sang.

Avis-sitater :
Dagbladet/Tom Stalsberg: ”Bass opp for Bøgeberg”

Romerikes Blad: ”Begavet bass-boss”

Stavanger Aftenblad: ”Her er roots, smårockete sanger, lavmælt og mykt og melankolsk. Glede og smerte, servert med underfundighet og dyp respekt for medmennesker. Et mesterverk, et av de beste album jeg har hørt”

Glåmdalen/Levi Henriksen : ”En norsk Lanois”

The Austin Chronicle/Ken Lieck: ”Bøgeberg has fashioned a low-throated, sincere set that merits both the words ”adult” and ”contemporary” without putting the two together to spell crap. Musically this is a strong varied collection, with sweet female duetists, haunting slide guitar, and on ”We Have Grown”, strong soulful backup vocals that sound as though Malford Milligan took a jaunt to Norway without telling us. And just as I was thinking that this sounded like where Dire Straits should`ve pointed their sails after the first album, the phrase ”water of life” comes up in the lyrics. Hmmm. In any case, Bøgeberg`s album compares favorably with any of our home-groan songwriters, and Michael Hall fans especially should eat this up.”

 

Guests on the album:
Lynni Treekrem
Deborah Girnius
Morten Harket
Renè Andersen
Carsten Loly
Tor Inge Rishaug
Knut Reiersrud
Geir Sundstøl
Børge Petersen-Øverleir
Rune Arnesen
Anders Engen
Per Hillestad
Egon Olsen
Terje Kinn
Rune Glimsdal
Rune Nicolaysen
Magne Furuholmen.

 

"BASSTARD" :
Min andre solo cd ser dagens lys 10 år etter den første. Basstard er også en samling låter fra egne lommer. Disse sangene har blitt bekledd med bl.a. min hybrid av en bassgitar, en Fender VI mikset i hop med egne bravader på gitarer, mandolin, harmonium, perkusjon, diverse andre bassgitarer og vokal. Mange gode kolleger har også denne gang vært innom og lagt igjen betydningsfulle spor i form av strenger, rytmer og sang. Tittelen indikerer at det skjer mye i lave frekvensområder og at det kan forekomme respektløs grenseoverskridende sammenblandinger av musikalske båser og genrè. Men det hele er forankret i en slags ”rootsy” singer/songwriter ramme med en tilnærmet egen  og personlig lydkulisse.


Her er mine gjester som bidrar på lasset:
Vokal: Mai Britt Normann, Jørn Hoel, Lynni Treekrem, Geir Sundstøl, Deborah Girnius, Sergio Gonzales, Pelle Lindstad, Merete Hugaas, Anette Johnsen Solberg, Hanne Dahle, Gustav Bøgeberg
Strenger: Geir Sundstøl, Tor Inge Rishaug, Nils Einar Vinjor, Terje Kinn, Paulin Skoglund Voss, Jeff Wasserman
Trommer & perkusjon: Trond Augland, Rune Arnesen, Anders Engen, Tor Hauge, Per Hillestad, Sergio Gonzales,
Tangenter: Knut Reiersrud, Herman W. Bøgeberg
Saksofon: Morten Halle

 

Avis-sitater om Basstard-platen lyder som sådan:

Aftenposten:
”Strålende andre soloplate fra en bakmann som fortjener å bekle frontmannens klær, en bassisttriumf!”.

Romerikes Blad:
”En oppvisning i solid håndverk, lekenhet, overskudd og spilleglede. Her er gode melodier og velskrevne tekster, framført av en behagelig stemme i spennet mellom Tom Pacheco og Daniel Lanois.”

Drammens Tidende:
” En musikernes musiker og en plateartist som går så motstrøms i disse formaterte radiostasjonstider at det er en fryd, en uvanlig flott plate.”

Varden: ”Lekent og lekkert fra Jørun Bøgeberg.”